Φεβρουάριος: Καλό μήνα.
Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης είναι ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Έχει 28 ημέρες, ενώ όταν το έτος είναι δίσεκτο έχει 29.
Ο Φεβρουάριος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου και ο τρίτος μήνας του χειμώνα άρα και ο προάγγελος της άνοιξης.
Στην Ελλάδα ο Φεβρουάριος έχει πολλές ονομασίες που σχετίζονται με τη μικρή διάρκειά του: Μικρός, Κουτσός, Κουτσοφλέβαρος, Φλιάρης και Γκουζούκης. Λέγεται Φλεβάρης από τη συσχέτισή του με τις φλέβες, δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν τότε λόγω των πολλών βροχών. Στο ημερολόγιο των αρχαίων Αθηναίων ο Φεβρουάριος λεγόταν Ανθεστηρίων, γιατί κατά τον μήνα αυτό αρχίζουν να ανθίζουν τα φυτά, με πρώτη την αμυγδαλιά. Κατά τον μήνα αυτό γίνονταν και οι διονυσιακές γιορτές με το όνομα «Ανθεστήρια».
Γιορτές του μήνα
Η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο Τρύφωνα την 1η Φεβρουαρίου ο οποίος σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση προστατεύει τα αμπέλια και τους αγρούς από τα τρωκτικά και τις κάμπιες.
Ο Άγιος Χαράλαμπος στις 10 Φεβρουαρίου, είναι προστάτης και θεραπευτής των λοιμωδών νόσων. Στην Πρέβεζα ο Άγιος Χαράλαμπος είναι Πολιούχος της πόλης και εκείνη η μέρα είναι αργία.
Η γιορτή του Αγίου Κασσιανού κάθε τέσσερα χρόνια στις 29 Φεβρουαρίου, κατά μία παράδοση ορίστηκε από τον ίδιο το Θεό για να τιμωρήσει τον άγιο για την οκνηρία του.
Παροιμίες για το Φεβρουάριο
- Ο Κούντουρον, ο κούτσουρον και οι πασαλοκαύτες.
- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.
- Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού!
- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει
πάλι άνοιξη θα ανθίσει
μα αν τύχει και πεισμώσει
μες στα χιόνια θα μας χώσει.
- Τα έκανε ο Φλεβάρης κι έσκασε ο Μάρτης.
- Τα χιόνια του Φλεβάρη, βγάζουν τον Μάρτη παλικάρι.
- Τα χρέη του Φλεβάρη, ο Μάρτης τα πλερώνει.
- Τον κακό Φλεβάρη ψοφούν οι λύκοι απ’ την πείνα.
- Φλεβάρη το ‘πες, Φλεβάρη το ‘κανες.
- Φλεβάρη, φλέβες (νερού) μ’ άνοιξες.
Δύο είναι τα σπουδαιότερα έθιμα που τηρούνται μέχρι τις μέρες μας το Φεβρουάριο είναι το Ψυχοσάββατο και οι Απόκριες.
Το Ψυχοσάββατο, όσοι έχουν αγαπημένους νεκρούς, βράζουν στάρι και το προσφέρουν για ανάπαυση των ψυχών. Αυτή τη μέρα, σύμφωνα με μια δοξασία, οι ψυχές βγαίνουν και κάθονται πάνω στα δέντρα και στα βλαστάρια του αμπελιού, γι’ αυτό δεν κόβουν τα βλαστάρια, μήπως πέσουν οι ψυχές που είναι καθισμένες πάνω σε αυτά και κλάψουν.
Οι Απόκριες πάλι αρχίζουν με το τριώδιο, την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, συνεχίζουν με την Κυριακή της Κρεατινής και κορυφώνονται με την Κυριακή της Τυρινής που λέγεται και Τρανή Αποκριά.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής.
Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι για τη χώρα μας μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με εξορμήσεις στη φύση τρώγοντας διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα όπως την παραδοσιακή λαγάνα και την ταραμοσαλάτα, οστρακοειδή, λαχανικά τουρσί και παραδοσιακό χαλβά.
Καλό μήνα!